...paha Nuutti pois sen viepi. Eli joulunaika on 21.12 - 13.1.
Eli, ei Joulu vielä loppiaiseen lopu ... sillä yleisesti suomalaisessa kansanperinteessä joulun katsotaan jatkuvan Nuutin päivään asti.

Muistan joskus lapsena olleeni naapurien penskojen kanssa nuuttipukkina, kiertelemässä talosta taloon ajamassa joulua pois. Laitettin jotain "pelottavaa" päälle; isän takki nurin päin päälle, hattureuhka syvälle päähän ja nokea naamaan. Sitten eikun menoksi kiertelemään talosta taloon herkkujen toivossa. En muista saimmeko mitään, sen vain muistan kuinka oli jännää olla pukeutunut "pelottavaksi" ja katsoa miten meidät otettiin vastaan. Ei me meidän pienessä kylässä moneenkaan taloon menty.

Siihen aikaan pelättiin/arasteltiin aikuisia ja kaverien vanhempia, sisälle ei sopinut/uskaltanut ominpäin mennä, edes hakemaan kaveria ulos leikkimään vaan pihalla huudettiin kaverin nimeä (tytöt, pojat vislasivat ). Ihan joka taloon ei uskaltanut mennä, piti miettiä missä olisi suopea vastaanotto, mistä ei ainakaan saisi hatkoja.
Ei me kylläkään luvattomilla teillä oltu, meidän äidit olivat jeesaamassa pukeutumisessa ja antoivat luvan.
Minulle ei ainakaan jäänyt mitään negatiivista mieleen, ei saatu äkkilähtöjä keneltäkään mutta herkutkin taisi jäädä saamatta, taisi jäädä vain laulamisen ilo.

Loppiainenhan on joulun viimeinen kirkollinen juhlapäivä. Kolmen kuninkaan päivä, silloin kolme viisasta itämaan tietäjää, kuningasta, saapuivat Beetlehemiin viemään äsken syntyneelle kuninkaalle, Jeesus-lapselle, kultaa mirhamia ja suitsuketta.
                    

                               Melkior, Kaspar ja Baltasar

Voin siis ihan rauhassa soitella vielä nuutinpäivään asti (kuka kieltää kuuntelemasta sen jälkeenkin?) Joululauluja, nukahtaa kuunnellen cd-soittimesta hiljaa kuuluviin hartaisiin joululauluihin, sähköisen kynttilän lepattavan liekin luomassa punahehkuisessa hämärässä.

                 
                       Hyvää loppiaista ja Joulun jatkoa!