Lammen väki lisääntyi kesän alussa neljällä "kesäkalalla". Kiitos naapurin,  naapuri toi käydessään ämpärissä tuliaisia: neljä lampikultakalaa Olivat niin pieniä, 1,5cm - 3cm enkä tullut kuvanneeksi niitä ollenkaan silloin saadessani. Mutta sen kokoisia kuitenkin,  että näki minkä värisiä ne olivat. Isoin se 3 senttinen sintti oli perinteisen koko oranssi, seuraavksi isoin reilu pari senttinen taisi olla myös oranssi, jossa taisi olla myös vähän mustaa kuvioo selässä ja kyljissä, toiseksi pienin vajaa pari senttinen oli valkoinen jolla oli oranssi selkä ja pienin noin 1,5 senttinen oli harmaankirjava. Lampeen laskettuani en nähnyt niitä sitten enää, koska olivat niin pieniä ja pysyttelivät lumpeen ja muun kasvillisuuden seassa.

Kun niitä katseli ämpärissä sen muutaman tunnin minkä totuttelivaihe uuden lammen veteen kesti, niin nämä näyttivät olevan liikkeissään niin vikkeliä etten edes odottanutkaan näkeväni niitä lampeen laskemisen jälkeen. Kunhan hoitaisivat tehtävänsä eli söisivät kaikki hyttysen toukat lammen vedestä. Olihan se silti mukava saada lisää väkeä ruutanan seuraksi...tosin elelevät eri kerroksissa, ruutana pohjassa josta tuskin nousee näiden parveen enää ja nämä aika pintavesissä ja matalissa kohdissa.

Tuossa muutama viikko sitten lammella jotain touhutessani näin nopean oranssin vilahduksen ja sen ehdin huomata, että olipa kultakala kasvanut! Sitten näitä vilahduksia rupes näkymään aina silloin tällöin ja varsinkin silloin kun siivosin haavilla lammesta roskia pois ja siirtelin lumpeen lehtiä saadakseni niitten alle kertyneet lehdet ja muut veteen tippuneet roskat pois.

Sukkahousuista moneen lähtöön ja lammen ph,n tasaamiseksi olen laittanut sukkahousujen housuosaan luonnoturvetta ja sen lampeen likoamaan. Tuossa muutama päivä sitten huolsin lampea, pumppuja ja suodatinta, sekä puristelin tätä turvepalloa ja samalla tarkastin sen kuntoa. Huomasin, että tämän turpeella täytetyn sukkahousupaakun pinnassa oli jotain pieniä parin millin mittaisia kiilan muotoisia toukkia, jotka olivat kiinni leveemmästä päästä paakussa. Heiluttelin paakkua vedessä ja koitin irroitella niitä toukkia siitä ja kun olin laskenut paakun takaisin veteen, niin kaksi oranssia hahmoa tuli selvästi uteliaana lumpeen uumenista kiertelemään paakkua  Ilmeisesti tämä turvepallo toukkineen on niitten ruokavarasto Olipa kiva nähdä niitä, tosin vesi ei ole nyt kovin kirkasta mutta selvästi nämä erottuivat  sieltä kuitenkin. Nää ei tunnu olevan niin seurallisia kuin ne toissakesäiset "kesäkalat", kultakarpit jotka kyyläsivät minua herkeämättä.

Tänään sitten tuossa iltauinnin jälkeen siivoilin haavilla lammesta päivänliljasta tippuneita kukkia ja siirtelin taas lumpeenlehtiä saadakseni niitten seassa olevat kukat myös pois. Niitä lumpeenlehtiä siirrellessäni huomasin, että yksi kultakala uiskenteli pois lumpeenlehtien suojista ja se näytti uivan samaa rataa, aattelin että saisikohan sen haaviin ja toisella yrittämällä sainkin sen haaviin ...äkkiä haavi lammen reunalle niin, että kala pysyy siellä ja hakemaan sisältä kamera




tämä on se toiseksi pienin valko-oranssi, tullessaan noin parisenttinen ja nyt ainakin 8cm! On niillä ötököitä riittänyt syötäväksi kun ovat kasvaneet noin hurjasti!!

Tuonne mun lampeen on jo kehittynyt oma ekosysteemi, koska en ole puuttunut siihen enää mitenkään. Joskus siellä näkyy jos minkälaisia vesiötököitä. Pumpuilla ja suodattimilla pidän veden hyvänä, testaan aina silloin tällöin veden laadun. Lähinnä ph ja karbonaattikovuus.


Lumme on valloittanut jo melkein kokonaan lammen, mikäs kultakalojen on lymyillessä tuolla lehtien alla ja lehtivarsien seassa.