Hyvää uutta Vuotta ja alkanutta vuosikymmentä 2010 kaikille!  Vaikka viime vuosi päättyikin erittäin ikävissä merkeissä, niin toivotaan, että tuleva vuosi olisi kuitenkin parempi.

Joulua vietettiin esikoisen kanssa perinteisissä merkeissä täällä kotikuusen alla ja varsin talvisessa säässä; pakkasta ja lunta. Pitkästä aikaa kunnon talvi jalan alla narskuvine lumineen. Juniori tyttöystävänsä kanssa piipahti kotimatkallaan iltakahvilla täällä tapaninpäivänä.

Tunnelmakuvia vielä Joululta
Hautausmaan kappelin luminen kuusi

Käytiin läheisellä hautausmaalla sytyttämässä kynttilä isäni ja sukulaisten muistoksi, muualle haudattujen omaisten muistomerkillä.


Kynttilälyhdyin valaistu hautausmaa on hiljentävä ja sykähdyttävän kaunis näky


sininen hetki
linssilude


joulukoristeena


hajusinttien keralla


no kukas se siellä on!


"Meiän" Mustihan se Musti tuli meille joululomalle ja saimme pitää Mustia melkein kaksi viikkoa, ai että Rosmo oli onnellinen, ja me muutkin tietysti.Maisemat ovat kauniit näin pakkasilla ja ennen joulua eräänä aurinkoisena päivänä töistä tullessa piti nopsasti hakea kamera, että ehti vielä kuvata nuo auringonlaskun kajot ja sinisen tienoon

 

kääntöpuoli edelliseen kuvaan; myös eräänä päivänä ennen joulua töistä tullessa....


...keittiön mittari näytti tätä.....ja tv-kamarin digimittari vahvisti, tämä on sen kunnon talven varjopuoli vanhassa talossa.. ei muuta kuin puita uunin ja hellan pesään sekä tulta perään, niin äkkiä se lämpö siitä nouseetämä poika se on kaikista eniten tästä laumasta lämpimän perään... pehva puoli paperikoriin


ja etutassut syvälle hanskalaatikoon


Lämmityskokeilu koivubriketeillä

tiukka purupaketti

siitähän se käy selville mistä on kyse, tuo 11kg paketti maksoi paikallisessa rautakaupassa 2,95


Kokeilinpahan noiden koivubrikettienkin polttamista uunissa, helppouden vuoksi, ne kun saa valmiina vähällä vaivalla kaupasta kotiin, tosin paketti painaa paljon ja kantohantaaki on huono. Noi oli ekat liekit ja sen jälkeen noista tuli vain hehkuva möykky, eikä liekkejä ollenkaan, harmi kyllä etten ottanut kuvaa.

Jo sytyttäessäni niitä ja käyttöohjeita lukiessani tajusin etteiväthän nämä käy alkuunkaan ainakaan miun isompaan uuniin! Ohjeissa puhuttiin pitkästä paloajasta ja sehän tietää pitkää peltien auki pitoa ja sitä tietä lämmön hukkaa. Ja siinähän se hukkaantuu hyöty kolminkertaisesta lämpöarvosta korsteenista ulos. Nakkasin samantien puita perään sillä en aikonut pitää ruveta valvomaan taas uunin takia.

Muistin vaan muutaman vuoden takaa kokeilun pellettipöntöllä; joka oli siis täysin toimimaton. Yli kuusi tuntia se pellettipönttö oli palanut uunissani, poltin sitä ohjeitten mukaan. Kuuden tunnin jälkeenkin vielä pönttö oli täynnä ja paloi kitumalla kuin pieni kynttilä, vaikka siinä piti olla tuossa vaiheessa jo vain ruokalusikallinen tuhkaa pohjalla. Niin se myyjä näytti ja kehui kun poltteli sitä pönttöä rautakaupan pihalla kun ostin sen...huijasi. Töihin piti päästä aamulla ja sitä ennen nukkuakin, ainakin vähäsen mutta puolenyön aikaan pönttö vaan kitui ja kitui ja olisi varmaan kitunut hamaan tulevaisuuteen lämmittämättä silti uuniani joten tympäännyin kituvan pöntön vahtimiseen ja kannoin sen kitkerää savua tupruttavana patakintailla ulos. Se katku kesti huushollissa kaksi viikkoa Uuni ei lämmennyt tuolla kertaa, mutta minä suunnilleen kiehuin kiukusta enkä siis tarvinnut ulkopuolista lämmönlähdettä.

Pihalla pönttö leiskahti iloisesti tuleen ja vielä se paloi sielläkin toista tuntia kunnes kyllästyin siihenkin ja kävin kippaamassa hehkuvat nappulat pellolle. Menin nukkumaan ja päätin, ettei koskaan enää. Pellettinappulat ovat oivallista ekologista kissanhiekkaa ja kissat tykkää niistä. Noita brikettejä kissat eivät taida hyväksyä hiekkalootaansa kun ovat ika isoja, sitähän voisi kuitenkin kokeilla..

Kokeilen niitä kuitenkin vielä kissahuoneen Porin Matissa ja puuhellassa koska ne ovat jatkuvalämmitteisiä eli takoittaa että niissä poltetaan koko ajan tulta ja pellit pannaan kiinni kun ei ole hiillosta. Ne eivät varaa lämpöä vaan luovuttava sitä nopeasti sen ajan kun niissä pidetään tulta. Niihin saakin olla laittamassa koko ajan puita pesään ja nuo briketit voisivatkin sopia pitkän paloaikansa vuoksi paremmin niihin. Katsotaan.....

Nuo varaavat uunit lämmitetään toisella tapaa (ainakin miun vanha uuni); nasakka tuli hyvällä vedolla, pari pesällistä puuta poltetaan nopeasti ja kun palaminen (selvät isot lieskat) on loppunut ja uunissa on hyvä hiillos, niin peltejä laitetaan pienemmälle, nyt vasta uuni alkaa lämmetä. Hiillosvaihe on se, joka lämmittää uunin. Hiillosta kohennetaan silloin tällöin että kaikki palaa mikä on vielä palamatonta. Kun hiillos hiipuu laitetaan pellit kiinni ja vóila uuni on lämmin ja tasaa massaansa. Eli periaate on nopea poltto ja pellit mahdollisimman pian kiinni, muistetava kuitenkin AINA että ei saa olla mitään kytevää ja palamatonta hiilloksessa häkävaaran vuoksi. Sellaisia varottimia on ja varmaan olisi syytä hankkia sellainen jokaiseen talouteen missä lämmitetään puilla asuintiloissa.