Esikoinen tuli viime viikonlopuksi tänne pitkästä aikaa (jouluna vietettiin viimeeksi aikaa yhdessä täällä) ja mehän pistettiin tuulemaan. Pyysin jo aiemmin, että auttaisiko hän minua saunan terassin aidan teossa kun tulee tänne ja sehän sopi hänelle.
Kaikessa rauhassa, turhia hötkyilemättä aloitettiin aidan rakentaminen.
Tarvikkeet minulla kaikki oli jo täällä.

Pihasaunani sijaitsee aivan tien vieressä 25m päässä talostani ja vieläpä sisäkurvissa, joten kaikki näkyy tielle mitä saunan tienoilla tapahtuu, näkösuojaa siis tarvitaan.

Ennen vanhaan saunat rakennettiin paloturvallisuus syistä kauemmaksi asuinrakennuksista. Kannattaisi muuten nykyisinkin rakentaa sauna kodinhoitohuoneineen erilleen talosta, missä se suurempi vedellä luttaaminen hoituisi, ei olisi kosteus ongelmana.

Jos minulla olisi mahdollisuus rakentaa uusi talo, niin se rakennettaisiin ehdottomasti tällä yli 50v. vanhalla tekniikalla. Vaan tämän tekniikan hallitsevat rakentajat taitavat kaikki olla jo manan majoilla, hyvin harvalukuisia varmasti ovat ne, jotka tämän osaavat.
Panu Kaila taitaa olla oikeastaan ainoa, joka tietää miten tällainen talo tulisi rakentaa.
Kaikkien talon rakentamista ja tai ostamista harkitsevien kannattaisi lukea P.Kailan kirja Talotohtori.
Se on rakennushistoriaa,-materiaaleja ja -tekniikkaa, sekä rakennus- ja
korjausvirheitä valottava teos ja tavallinen talliainenkin ymmärtää lukemansa.
Erittäin mielenkiintoinen kirja asiasta kiinnostuneille.

Tiedän, että on kaksi koulukuntaa, jotka kiistelevät näistä asioista ja minä kannatan ehdottomasti tätä vanhaa.
Talot maksavat nykyään aivan huikeita summia juurikin siksi, että niissä on rakenneteknisistä syistä johtuen valtavasti kallista hienosäätöistä laitteistoa, mm. ilmanvaihto.

Olen asunut myös uudessa talossa.
Entisessä elämässä rakennettiin kaksi taloa; ensimmäinen oli täystiilitalo ja toinen puuelementtitalo tiilivuorauksella 10v kuluttua ensimmäisen rakentamisesta. Ensimmäisessä oli painovoimainen ilmanvaihto ja toisessa koneellinen ilmastointi lämmöntalteenotolla.
Molemmat rakennettu tarkasti sen aikaisten säännösten mukaisesti. Ja arvatkaas kuinka paljon nuo säännökset olivat muuttuneet tuon 10v. ajanjakson välillä, paljon.
Ja ovat muuttuneet senkin jälkeen jatkuvasti.

Arvatkaas kummassa talossa meidän kaikkien hengitystiet eniten oireilivat?
Tässä uudemmassa, ilmanvaihtolaitteen suodattimien säännöllisestä puhdistamisesta huolimatta. Molempien talojen rakennusvaiheessa minua tökki suunnattomasti se muovien levitys, ensimmäiseen muovia tuli alapohjaan ja toiseen ne muovit laitettiin seiniin ja kattoon. Siis tämä viimeisin oli pullotalo, mitä kaikki rakennukset nykyään ovat.

Tämä 59v vanha talo, suuritöisyydestään ja "puutteistaan" (lämmitys etc.) huolimatta on paras talo missä koskaan olen asunut. Tätä ei onneksi ole "korjattu" nykyisellä rakennustekniikalla nykyaikseksi aikapommitaloksi. Tämä on seisonut tässä tämän 59v. ja seisoo toiset samat ellei paikkoja korjatessa tehdä tyhmyyksiä.

No niin...taas minä eksyin aiheesta pitemmälle kuin aioin...
Palataan siihen saunan terassin aitaan.

Tältä terassin vierus näytti ennen tätä viimeistä "make overia"
1736044.jpg
näkösuojana vasemmalla näkyvä viritys, jonka poikani tekivät toissa jouluna.
Terassin reunaan kiinnitetty laudat joihin viritetty muutama ritelikkö ja ritelikköön nitojalla kiinnitetty maisemointikangas näkösuojaksi.
Täällä tuulee aina ja kovaa, joten tuuli hajotti tuon viritelmän useaan otteeseen.

Tuossa saunan päädyssä oli vinosti poikittain vanha, joskus 50-luvun lopulla tai 60-luvun alussa rakennettu pitkä autotalli. Se peitti saunan taakseen ja talosta päin katsottaessa näkyi vain vähän katonharjaa.
Toissa vuonna purin sen tallin pois ja rakensin tuon terassin tuohon saunan päätyyn.
Tuota saunaa edellinen asukas ei ollut käyttänyt vuosikymmeniin ja minä otin sen välittömästi käyttöön (paras sauna missä koskaan olen saunonut ja samaa ovat sanoneet kaikki jotka tuossa saunassa ovat kylpeneet), täällä ei ole muuta pesupaikkaa.
Vesi piti saunaan ottaa täältä talon päädystä letkua pitkin, joten voitte kuvitella mitä se olisi ollut talvipakkasilla??
Niinpä taloon johtavaan vesijohtoon tehtiin mutka ja vesimittari siirrettiin saunan pukuhuoneeseen saman vuoden syksyllä jona tänne muutin.
Tuota vesijohdon vetämistä helpotti huomattavasti se, että taloon tuleva haara ja venttiili ovat juuri saunan takana pellonreunassa ja kaivuu työtä tarvitsi tehdä vain n. 15m.

Sain silloinkin vääntää kättä, silloin putkimiehen kanssa miten tuo muutos toteutetaan. Hän ehdotti kalliimpaa ja vaihtoehtoa, mutta minä pidin pääni ja putkimies joutui myöntämään, että minun suunnitelmani oli paras  ja halvin vaihtoehto.

On se merkillistä, kun nainen on asialla, niin suhtautuminen on vähättelevää ja yritetään kusettaa mennen tullen. Luullaan, että nainen ei tiedä mitään mutta erehtyvät minun suhteeni, minä otan asioista selvää niin paljon kuin voin. Minä en kaikkea niele tuosta vaan. Minä luotan ammattilaiseenkin vain silloin, kun kohtelee minua asioita ymmärtävänä ja järjellisenä ihmisenä.

No niin...taas
eksyin sivupoluille ...

Siis tuo yläkuva oli alkutilanne
1732808.jpg
tässä tuo viritelmä jo purettu ja aitatolpista kaksi jo paikoilleen lyötynä

1732812.jpg
esikoinen lyömässä tikkailla kolmatta aitatolppaa paikoilleen

1732824.jpg
kaikki tolpat paikoillaan ja sitten laudoittamaan

1736379.jpg
hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten esikoisen aloitteesta tehtiin piirros käytössä olevien lautojen pituuden ja määrän perusteella. Ja hyvän suunnitelman esikoinen tekikin, jonka perusteella oli hyvä alkaa lautojen sahaaminen määrämittaan.

Kävi onnekas "kämmi", en saanut päätytolppaa siihen paikkaan mihin sen aioin. En raaskinut poistaa sireeniä kokonaan, minkä kohdille olin sen tolpan aikonut vaan tyydyin sahaamaan muutaman oksan siitä pois saadaksemme tolpan paikoilleen.
Pisin lauta mitä oli käytettävissä oli 540 pitkää ja niitä oli 4kpl.

Esikoinen oli käynyt koko lautakasan läpi ja lajitteli laudat omiin kasoihin pituuden mukaan. Joten lukumäärä oli selvillä ennen työn aloittamista.

Niin, tuo tolpan paikka, tuo 540 pitkä lauta oli juuri niin pitkä kuin on väli päätytolppien väli! Emme olleet mitanneet vaan nyt sattui sellainen onnen kantamoinen.
Olin tuon aidan suunnitellut ja hankkinut lautatavaran jo kaksi vuotta sitten, eikä minulla tietenkään ollut paperilla mitään suunnitelmaa ja vaan noin suunnilleen mistä mihin. Tästä opin kuitenkin sen, että kannattaa selvittää mitä on käytettävissä ja sen mukaan suunnitella.

1732861.jpg
myöhään iltayöhön aherrettiin (esikoinen ahersi ja minä olin pomona r025.gif)
ja hyttysiä miljoonia meitä imemässä.

Oltiin ostettu hyttystuikkuja niitä virittelin lyhtyihin terassille
1732967.jpg
kyllä näistä oli jonkin verran apua kun näitä lyhtyjä oli useita terassilla.

1732893.jpg
seuraavan päivän aamuna esikoinen kiinnitti viimeiset laudat ja aita oli valmis.

1732924.jpg
aita "julkiselta" puolelta


Sitten alettiin suunnitella nurkkaan tulevaa ovea. Onhan terassilta päästävä kulkemaan saunan taakse.
1732945.jpg
halusin umpioven tuulen ja näkösuojan vuoksi.
Tuosta nurkasta tuulee vallan vietävästi ja tuo nurkka on tiestä noin 5m. päässä.


1736441.jpg
siinä uppoaa viimeinen ruuvi oven saranapuolen sivutukeen
Saranoiden kiinnityksen kanssa saatiin vähän enemmän tehdä työtä mittaamisessa ja miettiä mutta onnistuttiin saamaan juuri oikeille paikoille ne ja ovi toimii moitteetomasti.

Vielä haka paikoilleen ja hiukan haan säätämistä ja VOILÀ!!
1732956.jpg
siinä se ovi nyt sitten on paikoillaan.

Että minä olin ja olen onnellinen kun tämä vihdoin saatiin tehtyä! p010.gif
1736537.jpg
Siinä se nyt on, viimeistelyä vaille valmis. Tolpat pitää vielä tasata ja laittaa kestopuulauta sinne päälle. Julkisivun puolen aidasta olen jo kertaalleen vinhannut.
Terassin kalut ovat hujan hajan tuossa, koska pesin terassin ja odotan sen kuivumista jotta saan sen öljyttyä.

Tuon vinhaamisen (Vinha peittävä puunsuoja) kanssa on aina sama juttu; kun kaivan sen pöntön esiin ja aloitan maalaamaan niin kirkkaalle pilvettömälle taivaalle kerääntyy oitis pilviä ja alkaa satamaan vaikka säätiedotus olisi luvannut poutaa, niin nytkin, taas!
 
s060.gifToisen, jo aiemmin tehdyn aidan kanssa on ollut juurikin näin ja sen maalaaminen on vieläkin kesken juuri tästä syystä.

1732924.jpg    1733173.jpg
maalaamaton                                maalattu, kuva otettu zoomilla pellonreunasta ja aita ei näy samalla tavalla kun ekassa kuvassa.


1736540.jpg
terassi pestynä ja öljyämistä vaille valmiina kunhan ensin kuivuu.
Nyt vaan en osaa päättää tuleeko siitä värillinen vai väritön; ruskea vai vihreä vai väritön a015.gif Ruskea olisi siitä hyvä, että se peittäisi lautoihin tulleet flätit ja ulkotulien polttamat jäljet, mutta siinä näkyisi sitten kaikki roskat ja pöly...ei hyvä... vai sitten vihreä, korni?...  väritön, värittömässä näkyisi ja korostuisi sitten ne kaikki jäljet ja tahrat niissä laudoissa. Kai se päätös syntyy öljyä kaupassa valitessa sitten.....

Summasummarum..
Olen erittäin tyytyväinen tähän aikaansaannokseen, sillä meistä kumpikaan, esikoinen ja minä emme ole koskaan tehneet vastaavaa. Minä olen pari terassia rakentanut mutta aitaa en koskaan. Esikoinen ei ole ennen rakentanut mitään, ollut kyllä auttamassa mm. täällä lattiaremonteissa. Hän ammatissaan ja työssään tekee työtä "päällään" eli ei käsillä tekemistä.
Itseasiassa esikoinen teki koko aidan, minä vaan sanoin mitä haluan ja hän toteutti.
Esikoinen teki huolellista ja tarkkaan miettyä työtä esikoinen teki, jopa pikkutarkkuuteen asti a020.gif koska tietää äiteensä joissain asioissa pilkunviilaajaksi ...noooo pistin pelin poikki kun rupesi menemään millimetrien osien mittaamiseksi
g015.gif .
Hyvä aita tuli!
Mutta, ei tämä tähän tämä terassin "make ower" jää, tuohon terassin päälle tulee vielä katos..joskus.

Suunniteltiin jo seuraava projektia, kun opittiin ja onnistuttiin tässä.
Minulta puuttuu puutarhavaja ja se me aiotaan rakentaa loppukesästä, jos mahdollista.
Täytyypä alkaa piirtämään.
Tarvikkeita jo löytyy jkv, ostin pari vuotta sitten halavalla ulkovuorauspanelia (tosin toiseen tarkoitukseen) n.150m. ja siitä saa ulkolaudoituksen vajaan, enää vaan hankin runkopuut.. tosin tuolla polttopuurankakasassa olisi runkopuuta ihan kylliksi ja sieltä vois katsastaa voisiko niitä käyttää runkona.

Kaikki kolme lastani ovat osoittautuneet käteviksi käsistään.
Jokainen on jättänyt kättensä jäljen tänne.