Vaikka tuo pesukone episodi (palaan siihen kun asialle on vihdoin saatu piste) on vähällä pilata koko loman, niin olen kuitenkin nauttinut lomastani, ei tarvitse aamulla varhain lähteä töihin eikä tarvitse elää kellon mukaan.
Auringosta, jos se paistaa, katson mikä aika päivästä on suunnilleen.
Aamulla lasken kissat tarhaan ja aloitan päivän puuhat, teen mikä tuntuu inspiroivan enkä sitä mitä on pakko (niitäkin tehtäviä), toisaalta noissa pihahommissa ei mikään tunnu pakolta vaan kaikki on yhtä mukavia.
Tosin raivostuttavaa on nyt ruohonleikkuu tuolla omenapuiden luona, raakileita tulee satamalla satoja ja ne pitää poistaa ensin ennenkuin pääsee ruohoa leikkaamaan.
Ne on niin kovia ettei ne edes maadu ja viime vuodelta maahan jääneet ovat kovettaneet maan kivikovaksi. Viime vuonnahan en jaksanut tehdä juurikaan mitään kilpparin ollessa epätasapainossa. Mutta toisin on nyt, nyt minä jaksan ja se tuntuu hyvältä.

Aamukahvin aikaan (ja pitkin päivää) katsastan kukat ja ihailen niitä.
Tässä kukkivat jaloruusut.
1733081.jpg
"elämää ja erotiikkaa" tämä ruusu on Erotika-ruusu ja vasta tänä vuonna se kukkii ennen lumentuloa. Tämä ruusu oli liljapenkin päässä ja ei ilmeisesti saanut valoa tarpeeksi. Siirsin sen viime kesänä parin metrin päähän ja nyt kukkii näin komeesti.

1733098.jpg
vaikea kuvattava, onnistuu jotenkin vain pilvisellä säällä ja väri ei toistu ihan sellaisena kuin se oikeasti on. Se on hehkuvan tummanpunainen ja tuossa ensimmäisessä kuvassa väri on lähelle oikeaa.

1733068.jpg
kukka on valtavan kokoinen reilu 10cm halkaisijaltaan ja pitkän varren päässä.

1733008.jpg
Erotikan vieressä on Balladina ostamani Maria-Teresia jaloruusu joka kai on tertturuusu koska nuppuja on yhdessä oksassa paljon.
Tämäkin kukka on reilu 10cm halkaisijaltaan. Kumpikaan näistä ruusuista ei juurikaan tuoksu.

Viskiruusu ei selvinnyt viime talvesta ja aionkin hommata uuden sellaisen. Ensin parantelen ja suurennan tuota ruusupenkkiä.

Muita kukkia
1733106.jpg
Tämä toukokuussa saamani jalo(orvokki?)pelakuu meinasi kuukahtaa kokonaan mutta kun istutin sen suurempaan ruukkuun ja lannoitin, niin se palkisti välittömästi ryhdistäytymällä ja aloittamalla kukinnan. Tämän väri toistuu kuvassa juurikin sellaisena kuin se oikeasti on.

1733117.jpg
Kanariankrassin lehti on kietaissut tukikepin kainaloonsa ja siten pysyttelee pystyssä.
Löysin siemen varastoistani pussillisen vanhoja siemeniä ja vain yksi niistä monista iti, mutta sehän riittää.

1733011.jpg
Tarha-alpi on levittäytynyt tuplasti tuohon ja rehottaa komeesti, niinkuin rikkakasvitkin. Mansikantaimet odottavat ruumensäkkien päällä (pieni osa taimista) vielä istuttamista.

Mutta..
1732799.jpg
Tässä ensimmäiset kypsyneet, joista toisesta joku muu on jo käynyt maistamassa....
Niistä viimevuonna istuttamistani siskolta saaduista pehkoista olen saanut jo maisitiaisia. Ja ovat niiiiin makeita, niin makeita että. Eilen herkuttelin n.puolella litralla näitä namusia. Eivät olisi säästyneet ellen olisi viritellyt katiskaverkkoa niiden kolmen pehkon ympärille. Muuten laitan siitä katiskaverkosta sitten sen varsinaisen mansikkamaan suojankin. Pääsee pörriäiset hotiamaan hommansa mutta kutsumattomat pysyvät loitolla eikä minun tarvitse niitä kuolleena poimia verkoista.


Tänä vuonna lumpeeseen tuli kukka paljon myöhemmin kuin viime vuonna
1733014.jpg
tässä jo hiipumassa, koska ei aukea täysin auki enää. Tällä hetkellä se on jo upussa kokonaan ja odottaa vajoamista lammen pohjalle, siellä sitten kait levittää siemenet tehdäkseen uusia lumpeen taimia.