Tänä aamuna aamukahvilla seurasin telkusta serranoiden selviämistä perheenäidin kuolemasta, kun puhelin soi. Naapuri soitti ja kutsui kalareissulle e025.gif .
No minähän suostuin ja lupasin ehtiä iltapäivällä.

En ole ollut kalassa sitten lapsuuden. Lapsuuden kotini oli aivan joen töyräällä ja siellä joessa sitä lilluttiin päivät pääksytysten ja ongittiinhan me siellä tietysti.
Pajukepistä tehtiin vapa ja kalastajalankaa siimaksi, pullonkorkki kohoksi ja koukku langan päähän. Syötiksi sitten tein vehnäjauhoista ja vedestä tiukan taikinan ja sitten joen rantaan kaloja narraamaan. Kerran oltiin naapurin tytön kanssa ongella ja sain tällä varustuksella 40cm hauen, ai että se maistui hyvältä kun äiti paistoi sen voissa c080.gif

Tämä kalareissu:
Iltapäivällä sitten ei kun matkaan...

1778939.jpg
...kaurapellon poikki naapurin lammelle. En tarvinnut onkea enkä matoja.
Menin hakemaan valmiiksi pyydystetyt kalat r025.gif

Aamukahvilla naapurit olivat miettineet ja tulleet siihen tulokseen, että ruutanoista on päästävä eroon mutta mihin ne laitettaisiin. No, naapurin rouva muisti, että olin keväällä kysellyt mistä noita ruutanoita saisi, koska ne varmaan selviäisivät tuossa minun lammessani. Näiden naapureiden lammessa on reilu 10 erittäin kaunista ja värikästä koikarppia ja nämä ruutanat uskentelivat niiden seassa. Nyt ne saivat sitten uuden kodin.

Raivasin tieni vyötärölle ylettyvän kauran läpi ja saavuttuani naapurin lammelle siellä ne kaksi uiskentelivat lohenpunaisessa ämpärissäni.
Kuultuaan ääneni ne saivat paniikkikohtauksen ja rupesivat polskimaan vimmatusti pyrkien pois ämpäristä..... sanoin että ne ei tykkää minusta d025.gif ja varmasti hyppäävät pois ämpäristä sätkyttelemään asfaltille kun lähden kulettamaan niitä kotiin. Naapuri kehoitti vähentämään vettä. Sen tehtyäni ja kiitettyäni lähdin talsimaan kotiin, nyt tietä pitkin.

Tässä he ovat

1778641.jpg
isompi on noin 20cm ja pienempi n. 10cm.
Nimiä heillä ei vielä ole, ehdotuksia otetaan vastaan.

1778636.jpg

Pitihän nämä uudet "lemmikit" esitellä kissoille.
Lisäsin lammestani vettä ämpäriin, jotta tottuisivat uuden kotinsa veteen,
ja vein kalaämpärin kissatarhaan. Kissat kun ovat uteliaita, niin ei niitä tarvinnut houkutella ämpärin ääreen

1778656.jpg
puuhka kurkisti ämpäriin ja alkoi sitten nuuhkimaan ämpärin reunoja,
eikä piitannut kaloista.

1778664.jpg
sitten komentaja kävi ämpärillä eikä kurkannutkaan polskivia kaloja,
nuuhki vaan ämpärin reunoja hetken ja meni pois.

1778710.jpg
sitten tuli tilkkutäkki ja kiinnitti heti huomionsa kaloihin. Tämä kissa, silloin neljä vuotta sitten vapaana liikkuessaan, on ollut juurikin tuolla naapurin lammen reunalla kaloja katselemassa.

1778723.jpg
Rosmo oli sisällä nukkumassa iltapäiväuniaan ja kutsuni kuultuaan tapansa mukaan rynnisti tarhaan. Aikansa kiehnättyään jaloissani hoksasi ämpärin ja ämpärissä olevat kalat.

1778733.jpg
Tämä, suurhiirestäjä (viime sunnuntaina mökillä ollessaan pyydysti n. 20 jyrsijää) Musti tuli aikaillen ja ihmetteli kauempaa mikä toi on, uteliaisuus voitti ja laiskasti tuli ämpärille. Katseli jonkun aikaa kaloja sen suuremmin niistä kiinnostumatta. Eihän nyt suurhiirestäjä tuommoisista kiinnostu...pyh.

1778845.jpg
kalakin tuli tekemään tuttavuutta ämpärin reunoilla näkyviin karvanaamoihin,
siinä sitä ihmetellään mitä nuo ovat, ne liikkuvat mutta ovat tuolla jossain, jotenkin saavuttamattomissa. Eihän nämä ole nähneet muuta kalaa kuin fieloitua silakkaa.


1778817.jpg
nuuh nuuh nuuh

1778853.jpg
muut jo hipsivät matkoihinsa ja tilkkutäkki jäi ämpärille miettimään miten noi saisi kynsiinsä


1778861.jpg
on vaan vettä liian paljon kalojen päällä ettei tuonne viitsi tassuaan työntää

1778873.jpg
Rosmon kiinnostus heräsi uudelleen ja tuli uudelleen seuraamaan kalojen ympyrä uintia ämpärin pohjalla

1778880.jpg
nuuuh nuuuh....

Päätin tutustumisen ja vein kalaämpärin lammelle. Hitaasti upotin ämpärin lampeen, kallistin sitä ja isompi äkkäsi heti uida pois ja pienempi jäi vielä tökkimään suullaan ämpärin seiniä eikä älynnyt uida vapauteen. Kallistin ämpäriä lisää ja viimein vesivirtauksesta hoksasi että täältähän pääsee pois.
Sinne ne sukelsivat lammen sameaan hämäryyteen ja arvasin etten niitä varmaan näe pitkään aikaan. Bye bye.


1778932.jpg
Siellä he ovat, jossain pohjalla lammen hämäryydessä, tonkimassa paksua lahoavaa lehti ja oksamassaa. Ruokaa niille ainakin riittää sillä pinnalla on jos jonkinlaista ötökkää ja lammessa niitä mustia sukeltavia koppakuoriaisen näköisiä otuksia joita me lapsena sanottiin sukeltajiksi.

Olen käynyt vilkuilemassa, josko niitä näykyisi mutta ainoa merkki niistä on pohjalta pintaan nousset puolimädänneet lehtikököt. Alkoivat tehdä heti hommia tai sitten shokissa yrittävät kaivautua sinne mätänevien lehtimassojen alle.