Kesä tulee kuukauden päästä, jos vanhaan sananlaskuun on uskominen "kuu kiurusta kesään". Leivoset ovat liverrelleet tuolla peltoaukealla lauantaista lähtien.

Lumien sulettua ja päivän pidentyessä alkaa päässä taas pyöriä kesän pihasuunnitelmat.
Pari vuotta on ollut vähän sellaista hiljaiseloa, ei oikein ole tullut toteuttamiskelpoista ideaa.
Se on tuo pihan laittaminen sellaista, että yksi asia johtaa toiseen. Tänä kesänä aion harkitusti ja tehdä vain pari kukkapenkkiä; aurinkoon ja varjoon.

Viherpeukalot lehdestä  (josta alla olevat kuvat peräisin) kolahti tämä aurinkoisen ja puolivarjon kukkapenkki.
59101.jpg
Aion tilata tämän valmiin kukkapenkin, siinä juurikin sellaisia kukkia joita haluan aurinkoisen paikan kukkapenkkiini. Muoto on todennäköisesti tuo kolmio.
Penkkiin tulee seuraavat kasvit.
50110.jpg6022.jpg
verikurjenpolvi                 Minstrel boy päivänlilja

50134.jpg 55116.jpg
kiinanpioni Karl Rosenfield, valkoinen kaunopunahattu

 1403.jpg40115.jpg
  mirrinminttu                    ja OT-lilja triumphator
Muutapa en taida hankkiakaan, paitsi uusia lajeja kuunliljoja pari kolme.

Tämä kesä menee suunnitteluun ja entisten kasvien siirtelyyn. Minulla on mm. ison lehtikuusen juurella "perennavarasto", hankin pari vuotta sitten taimia; komeamaksaruoho, kirkkaanpunainen syysleimu, töyhtöangervo. Ne täytyy saada oikeille paikoilleen.

Rehevöitynyt liljapenkki pitää perata, eli kaivaa ne ylös ja istuttaa harvempaan (helpompi noukkia liljakukot pois), sekä syvempään, näyttävät tulleen aika pintaan ne liljan sipulit jostain syystä.
725021.jpg
tässä viime kesän kukkaloistoa

Yksi 25m. pätkä salaojaa on laitettava pihan eteläpuolelle; se on kaivettava käsin...huhuhhuh...mutta enköhän siitä selviä kun tekee hosumatta. Tuon salaojan laittamisen jälkeen alue tasoittuu ja pääsen kunnolla laittamaan aurinkoisen paikan kukkia.

1439716.jpg
Salaoja tulee menemään tuon valkoisen ritilän kohdalla jatkuen päivänliljan takaa, jos katsoo tarkkaan niin siinä kohdassa on notkelma. Siinä notkelman kohdalla on oja ja vanha pellon ja pihan raja. Eli olen levittänyt pihaa pellon puolelle ja nyt se leviää vielä hiukan lisää. Tänne saan aurinkoisen pihan. Tälle alueelle tulee tuo havittelemani uusi kukkapenkki.

Tämä varsinainen piha on pääosin varjoinen, vanhat koivut varjostavat mutta löytyy myös kuitenkin puolivarjon paikkoja. Oivallinen paikka kuunliljoille, joita rakastan.

1439733.jpg
Niitä ei ole liikaa, ainakaan minun pihalla. Tuo kuunlilja on siitä hyvä kasvi, että se rehevyydellään pitää rikkakasvit poissa. Siis varsin helppohoitoinen koristekasvi.
Nuo kuunliljat sain isoina pehkoina ja nyt olisi aika jakaa ne ja perustaa lisää kuunliljapenkkejä.

Pääsiäiseksi laitoin ikkunat jo kesäkuosiin
1425819.jpg
keittiöön laitoin uudet pitsikapat jotka olen ostanut jo pari vuotta sitten, mutten ole niitä vielä käyttänyt, olivat muuten tosi halvat 1.95 kpl.
Nyt oli sopiva ajankohta laittaa ne ikkunaan.
1425831.jpg
kisuhuoneen kappa pääsi telkkukamarin ikkunaan.
Kummalliseksi mennee nämä kuvat kun ne siirtää tänne vuodatukseen.
Ei tuossa verhossa ole tuollaisia raitoja noiden kuvioiden välissä.

1425847.jpg
koristeeksi laitoin amppelikoukkuun tuollaisen lampun, joka on minulla ollut jo muutaman vuoden mutta paikkaansa se ei ole vielä löytänyt valaisimena.

1425836.jpg
ja keltaiset vanhat pitsikapat päätyivät kisuhuoneeseen.

Tykkään pitsiverhoista täällä, ne sopivat talon vanhaan henkeen ja päästävät ihanasti valon sisään. Edelliseen asuntoon ei tullut mieleenkään laittaa pitsiverhoja, oli -90 valmistunut rivarikaksio, jossa henki oli toinen, modernimpi.